Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Όπως  είναι  γνωστό για την μεταβίβαση ή μίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα από την παλαιότητα ή την χρήση του(κατοικία ,διαμέρισμα, εμπορικός χώρος κτλ) είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ).
Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης αξιολογεί την «ενεργειακή απόδοση» ενός κτιρίου, δηλαδή την απόδοση της ενέργειας που καταναλώνει για να εξασφαλιστούν οι ιδανικές συνθήκες διαβίωσης ,θερμοκρασίας, υγρασίας ,αερισμού και φωτισμού όπως και για την κάλυψη άλλων λειτουργικών αναγκών.
Ο ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων)  καθορίζει το νομικό και τεχνικό πλαίσιο της διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων και μέσω της ενεργειακής αξιολόγησης κατατάσσει τα  ακίνητα σε 9 κατηγορίες από Η έως και Α+. Τα νεόδμητα κτήρια είναι υποχρεωτικό να κατατάσσονται τουλάχιστον στην κατηγορία Β, ενώ η κατάταξη στην Α κατηγορία εξασφαλίζεται τις περισσότερες φορές με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως φωτοβολταικά συστήματα).
Με το ενεργειακό πιστοποιητικό υπολογίζεται η κατανάλωση ενέργειας, σε κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό ανά έτος και το κτίριο θα κατατάσσεται στην αντίστοιχη ενεργειακή βαθμίδα (όπως ισχύει ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές που πωλούνται στο εμπόριο).
Το πιστοποιητικό έχει δεκαετή ισχύ, αναφέρει αναλυτικά την εκτιμώμενη κατανάλωση για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, αερισμό, κ.λπ. του κτιρίου και περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης.
Στόχος είναι να γνωρίζει ο ένοικος, ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης, το κόστος χρήσης του κτιρίου έτσι ώστε να προτιμώνται αυτά με χαμηλή κατανάλωση και αυτό να λειτουργήσει έμμεσα ως κίνητρο για τους ιδιοκτήτες να κάνουν τις απαιτούμενες επενδύσεις για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου